Heggspinnmøllangrep i Øvre Surnadal
Hans, du får arrestere meg hvis jeg tar feil, men jeg tror individet jeg tok bilde av i Surnadal en tidligere sommer, er en heggespinnmøll, Yponomeuta evonymella.
Tror jeg fant navnet i dansk lektyre og er ikke en gang sikker på om den heter det samme på norsk.
Imidlertid lurte jeg på hvorfor den hadde fått dette navnet, HELT TIL I HELGA!
På vei oppover Surnadalen på fredag la vi merke til at det var enkelte trær som så temmelig visne og livløse ut. Da vi kom frem på Dalseggvollen i Øvre Surnadal, spør svigers om vi har sett insektsangrepet på heggtrærne i Surnadal.
Det var altså forklaringen på de visne trærne vi hadde sett. I dag tok jeg en runde i øvre Surnadal for å se nærmere på fenomenet, og må vel innrømme at jeg aldri ville trodd at den vesle krabaten i åpningsbildet skulle stå for disse ødeleggelsene.
På bildet til venstre ser vi en hegg helt innspunnet og med med sannsynligvis 100.000-vis av heggespinnmøll- larver. I Øvre Surnadal så det ut til at ikke en eneste hegg hadde sluppet unna. De heggtrærne som var litt lenger opp i dalen var ikke like angrepet som de helt nede ved elva.
Alle bladene blir spist opp, og spinnet skal etter sigende falle av etter at larvene er blitt til sommerfugler. Trærne tar heller ikke skade av det, og får utover sensommeren etterhvert blader igjen.
Nedenfor finner du flere bilder av "fenomenet".
Undertegnede fikk unektelig "alien-aktige" assosiasjoner her. Bladene på heggen bortsett fra stilken er rensket.
Snyltevepsen på bildet, usikkert hvilken art, hadde nok ikke kunne finnet en bedre plass for avkommet til å vokse opp. Snylteveps skal visstnok være en ganske vanlig parasitt på heggespinnmøll-larver og spinn.
Stammen på treet på det øverste bildet viser enda tydeligere hvor innspunnet treet er.
Enda en hegg med utrolig mange pupper og larver.
Heggespinnmøll larver.
Alle foto : Steinar Melby, steinar@nettstudio.no