Fuglefolk på Rambjøra, høyeste "fjellet" på Orten, 28 m.o.h. Foto Alf Reitan.
Fuglefolk på Rambjøra, høyeste "fjellet" på Orten, 28 m.o.h. Foto Alf Reitan.

Denne dagen hadde turlederne Ola Ragnar Gjøra og Øyvind Gjeldnes invitert medlemmene i Birdlife MR til tur til øya Orten som i dag tilhører Aukra kommune og ligg utenfor Gossen. Orten har stoppested på Utasundsferja som går mellom Småge – Orten – Finnøya – Sandøya og Ona. Vi skulle ta ferga som gjekk kl 9:20 frå Småge. 12 personer inkludert turlederne hadde møtt frem. Vi gikk i land på Orten kl 09:50. Det var duskregn i det vi dro utover til Orten, men regnet slutta ganske fort så vi slapp å bli altfor våte.

Vel i land på Orten ble det bare å finne frem teleskop og fotoapparat. Lyden av ein sivsanger i ein busk fekk fugle-entusiastene til å reagere. Sivsangeren viste seg frem og dermed var turen berga for de av oss som aldri hadde hørt eller sett denne sjeldne sangeren. I lufta var det også mange fuglelyder. Flere enkeltbekkasiner drev med kurtiseflyging i luftrommet over øya. Vi hadde ikke kommet langt før vi også fikk se et par bergirisker på nært hold.

Vi gikk Sjøvegen bortover til øyas forsamlingshus. Her var det åpent hus og vertinne Ragnhild Thingstad hadde ordna med kaffe og sjokoladekake som vi kunne kose oss med etter endt fugletur på øya.

Vi fortsatte videre langs Mækjevegen vestover på øya. Det var stadig nye fuglearter som ble observert. Orten har mange par med hekkende viper og det var kjekt å høre vipeskrikene igjen. Vipa har som kjent blitt en sjelden gjest no til dags og finnes kun på få lokaliteter i fylket. På turen videre fikk vi se måsekolonier og mange andre småfugler og vadere. En av øyas «ville» fasaner ble skremt opp og tok en liten flytur til et tryggere sted. Vi gikk alle videre på sti til øyas høyeste topp, Rambjøra, 28 m.o.h. Her var det i år Stikk UT post. Oppe på toppen kunne de med teleskop ha vidt utsyn over øya og sjøen rundt. Mange flere arter ble notert. Vi delte oss på tilbaketuren, noen gikk langs fjæra på sørsiden av øya, mens de fleste gikk stien tilbake til Mækjevegen.

Vi samlet oss etter turen på forsamlingshuset til kaffe og sjokoladekake. Vertinne og eier Ragnhild fortalte litt om det lille samfunnet ute på Orten. Forsamlingshuset ble bygd på dugnad av familie og venner i 2010 slik at hennes datter kunne feire bryllup ute på Orten. I år er det kun Ragnhild som driv gård med husdyr på Orten. Melkeproduksjonen ble avslutta i fjor og no er det kun ammekyr på Orten.

Vi hadde planlagt retur med ferge kl 13, så da var det bare å takke for oss for denne gangen.

Turleder Øyvind Gjeldnes kunne berette at det hadde blitt observert 58 forskjellige fuglearter på denne turen. Dette var en flott og innholdsrik tur på ei øy som har et stort og rikholdig fugleliv. Her blir eksempelvis vipa passet på slik at den får frem sine unger før gresset slås.

Orten kan med god margin foreslås som turmål også til neste år.

De som ønsker å bli med på Birdlife MR sine turer kan finne mer informasjon om kommende turer på nettsiden https://www.nofmr.no/.

Her er et utvalg turbilder og fuglebilder som ble tatt på turen.