spisshalesnipe2.jpgDet er temmelig sjelden at vi finner nye arter for fylkets fuglegfauna - og enda sjeldnere at vi finner dem i posten !

 

 

 

 

Av og til er et avslag positivt. Det fikk Frank Grønningsæter erfare med brev fra Norges sjeldenhetskomité for fugl (NSKF) i dag. Det han trodde var hans første alaskasnipe, 12. september 2002 i Makkevika på Giske, var noe langt bedre - nemlig den meget snarlike spisshalesnipa Calidris acuminata . Fuglen var en årsunge og de nyttige argusøyne i NSKF kom til sin rett. Til tross for at bildene var av gamlere dagers kvalitet, kunne de durkdrevne karene fastlå arten.

Arten er mye sjeldnere enn sin slektning alasksnipa, og sistnevnte må vi snart see opp for hekkefunn for. To ganger er par registrert i hekketiden i fylket, begge ganger på Male i Fræna. Fylket kan skilte med en rekke funn av alaskasnipe, men dette er altså det første av spisshalesnipa. Arten er bare funnet i Rogaland, Sør-Trøndelag, Finnmark og Svalbard tidligere. Mer om hvilke fuglearter som er påtruffet i Møre og Romsdal (og Norge) kan du lese om her (NB: Oppslag krever MS Excel).

spisshalesnipe2.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 


Til tross for dårlig kvalitet på bildet ser vi klare kjennemerker for alaska-/spisshalesnipe på bildet, med lange/lyse bein, langt og svakt nedoverbøyd/avsmalnende nebb, tydelige ryggstriper og markert avkutting i bryst. Foto: Frank Grønningsæter.

spisshalesnipe.jpg










Fuglen i en litt annen positur og her sees sentrale kjennemerker for arten (i denne alderen). Rødbrunt, ustreket bryst. Bred og tydelig hvit/lys overøyestripe både foran og bak øyet, som fremhever en rødbrun/mørk kalott. Foto: Frank Grønningsæter.